Svetniki
 
Sumljivi posli oseb od katerih se to ne bi pričakovalo, saj naj bi bilo njihovo življenje in početje svetel zgled za vse ostale Navadne smrtnike. Kako priročna tema in početje, ki je še kako aktualno tudi v današnjem času. Predstava bi imela v sodobnem jeziku naslov: Kosti-poslovna priložnost.

Vsakdo ima svoj prav. Svoja prepričanja, načela, ideale. Nekateri se jih trdno in nepopustljivo oklepajo ne glede na posledice, drugi so bolj pragmatični in si jih sprotno prilagajajo. Razlog za drugo izbiro skoraj vedno tiči v trenutnem ugodju in/ali koristi. Najbrž ni nihče tak svetnik, da tega ni že kdaj storil. Med ideali in koristjo pa pogosto zazeva širok, globok in usoden prepad. In vanj po navadi - žal - zdrsnejo ideali, iz brezna pa odmeva, da cilj baje posvečuje sredstva. Potem odmeva vedno glasneje in pogosteje, sredstva pa so vedno bolj kočljiva ... Kaj pa, če lahko cilj dosežemo samo in edino s sredstvi, ki so popolnoma nasprotna našemu prepričanju in tako skrajna, da ne morejo "posvetiti" še tako zveličavnega cilja? Bomo vztrajali dalje v svojem prepričanju, četudi se v njegovem imenu blagoslovljena voda počasi, a vztrajno spreminja v jedko kislino?

Avtor: Michael Hollinger, režija: Jaša Jamnik, grafična podoba: Andreja A. Povirk, foto: Andreja A. Povirk, leto uprizoritve: 2022.
Gledališki list
 
 
 
 
 
 
Nazaj ...