Abonma 2018/2019
 


Klikni tukaj za več informacij ...
 
 
57. Linhartovo srečanje
 
 
 
KD Janez Jalen predstavlja "Prevare" - finalno predstavo 57. Linhartovega srečanja 2018
 
»Prevare, prevare, prevare
imajo svoje čare.
Preslepijo oko in uho,
v igro vas zapeljejo …«

Stari, obubožani vdovec Giovanni Trapattoni bi rad oddal svojo hčerko Monico Bellucci Trapattoni, vendar nima za burek … no, za doto. Nekako se pogodi z drugim starcem – pohotnim Carlom Ancelottijem, da bo hčerka prišla v zakon s praznimi žepi. … Hura! … Vendar hčerka nebi starca vzela, saj bo ob njem s'rotica redkokdaj vesela – ona bi se poročila z mladim, postavnim sanjačem in ljubiteljskim pesnikom Francescom Tottijem, ki pa je do ušesnega masla zaljubljen v prelestno Gianno Naninni Ancelotti, kateri pa se srce vname za Pierluigia Collino, ki je v resnici ženska – preoblečena Monica Bellucci Trapattoni, ki ima skrito željo – poročiti se z … aaaaa!!! … cela zmešnjava!

… Pa kaj bi razlagali – pridružite se nam v stari Modeni, kjer boste priče vrtincu prevar … takšnih in drugačnih … pa tudi nune ne bodo manjkale, pride pa tudi Gianluigi Buffon, da o vodnjaku iz 12. stoletja, ki stoji na glavnem trgu, sploh ne govorimo …

Ker živimo v času prevar – na vseh področjih (no, v bistvu človek živi z in v prevarah odkar se je postavil na zadnje noge), smo se odločili, da nas bodo tokrat prevare zgolj in le zabavale. Pridružite se nam v dobri uri simpatičnih in nič bolečih prevar tudi vi!

Gorazd Žilavec, režiser


… In kot je dejal Gašper Tič:
»V teatru se prevara, ko ugasnejo luči, konča,
življenju vašem kaj lepega prida,
vas zabava, nasmeji,
da v resničnem svetu manj boli.«


ZAHVALA

Zahvaljujemo se Tosji in Galu Tič, sinovoma pokojnega Gašperja Tiča, avtorja zaključnega epiloga v predstavi Prevare, za odstop avtorskih pravic.

Gledališki list
 
 
 
 
 
 
KD Janez Jalen, mladinska sekcija predstavlja "Dogodek v mestu Gogi"
 
 Skoraj 70 let je že od Grumove stvaritve kanonskega dramskega besedila Dogodek v mestu Gogi in še danes to misteriozno ter pokvarjeno mesto išče svojo objektivizacijo. Mnogo predlogov je že padlo, mnogo izpadlo. Je Goga Ljubljana? Novo mesto? Kranj? Ali pa kar vsako slovensko, če ne celo svetovno mesto.
»Privid je edini paradiž, iz katerega ne moremo ubežati.« je najmočnejša replika, ki jo v sebi nosi to besedilo. Je odgovor na iskanje Goge in je objekt njenega obstoja. Res je, da se »dogodki« v Gogi lahko (in se) dogajajo v prav vsakem mestu, pa vendar to besedilo ne opisuje lokalnega življenja. Popelje nas v privid, bolj natančno, v Hanin privid mesta njenega odraščanja, privid, v katerem je ujeta, a varna. Je tisto, kamor se vsak dan znova vrača in spleta eno in isto zgodbo – otroško traumo, ki je zaznamovala njeno življenje in jo ujela v takozvani »paradiž«, ki o njeni sedanjosti pove malo. Hana v tem prividu spleta zgodbe različnih likov, ki so v svoji matici ona sama. So tista mala Hana, ki je zaradi domačega hlapca izgubila otroštvo, življenje. So lutke v službi bolnega dekleta, ki ne more ubežati predstavi, ki ji jo je zrežiralo življenje.
Goga se bo v Hanini glavi igrala vsak dan, do njenega zadnjega diha in težko je verjeti, da se bo nekoč zgodila napaka in jo osvobodila iz edinega paradiža življenja. Da, Hana bo to zgodbo živela večno, tebe, dragi gledalec pa vabim, da za en večer skupaj z njo odpreš zaveso in pokukaš v ta tragičen fiasko, prepleten s komiko človekove majhnosti.

Benjamin Zajc


Igrajo: Anuška Đogić - Hana, Ana Hafner - Tereza/Gospa Prestopil, Domen Hribar - Teobald, Lara Osredkar - Afra, Teja Osredkar - Tarbula, Pino Pograjc - Klikot, Eva Povirk - Kalefa, Meta Rogelj - Mirna žena, Jošt Rogelj - Prelih

Režija, dramaturgija in priredba: Benjamin Zajc
Scenografija in kostumografija: KD Janez Jalen
Maska: Ema Osolnik in KD Janez Jalen
Glasba: Simon Bezek
Oblikovanje svetlobe: Jernej Rogelj
Oblikovanje plakata: Neža Vavpetič
Produkcija: KD Janez Jalen
Producent: Bogdan Francelj

Cena vstopnice: 10 EUR odrasli, 5 EUR otroci in mladina do 20 let